Rozdíl mezi mrkví a karotkou

Z Rozdíly.cz

(Rozdíly mezi verzemi)
(vytvoření stránky)
Řádka 1: Řádka 1:
-
'''MRKEV'''
 
 +
== Mrkev ==
*obsahuje vlákninu,  beta-karoten, rostlinné formy vitaminu A
*obsahuje vlákninu,  beta-karoten, rostlinné formy vitaminu A
* nedostatkem ''vitaminu A'' dochází ke zhoršení vidění za šera (šeroslepost) - stačí sníst denně jednu mrkev a vidění za tmy se zase zlepší
* nedostatkem ''vitaminu A'' dochází ke zhoršení vidění za šera (šeroslepost) - stačí sníst denně jednu mrkev a vidění za tmy se zase zlepší
Řádka 8: Řádka 8:
*více o mrkvi: http://zdrava-vyziva.abecedazdravi.cz/mrkev,  
*více o mrkvi: http://zdrava-vyziva.abecedazdravi.cz/mrkev,  
-
'''KAROTKA'''
 
 +
== Karotka ==
*rozdíl oproti mrkvi jsem zatím nenašla, ale našla jsem stránku vychvalující léčivé schopnosti karotky (nebo mrkve, nebo karotky=mrkve?), tak se můžete přiučit: http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/strava/zelenina/karotka.htm
*rozdíl oproti mrkvi jsem zatím nenašla, ale našla jsem stránku vychvalující léčivé schopnosti karotky (nebo mrkve, nebo karotky=mrkve?), tak se můžete přiučit: http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/strava/zelenina/karotka.htm

Verze z 14. 4. 2010, 06:47

Mrkev

  • obsahuje vlákninu, beta-karoten, rostlinné formy vitaminu A
  • nedostatkem vitaminu A dochází ke zhoršení vidění za šera (šeroslepost) - stačí sníst denně jednu mrkev a vidění za tmy se zase zlepší
  • mrkev je zdravější vařená než za syrova, kaše z vařené mrkve je vhodná k léčení průjmu u malých dětí, protože jim dodává základní živiny a přírodní cukry
  • podle dánských výzkumů obsahuje i falcarinol, který napomáhá zamezovat rakovině tlustého střeva – zde jde o mrkev syrovou, tepelným zpracováním se účinky snižují (zdroj: http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/mrkev-ucinna-prevenci-rakoviny/)
  • mrkev může obsahovat jedovaté organofosforové pesticidy – těch bychom se měli zbavit oškrábáním a odkrojením horní části mrkve
  • více o mrkvi: http://zdrava-vyziva.abecedazdravi.cz/mrkev,


Karotka