Rozdíl mezi mrkví a karotkou

Z Rozdíly.cz

Verze z 18. 2. 2010, 16:26; Pejťa (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)

MRKEV

  • obsahuje vlákninu, beta-karoten, rostlinné formy vitaminu A
  • nedostatkem vitaminu A dochází ke zhoršení vidění za šera (šeroslepost) - stačí sníst denně jednu mrkev a vidění za tmy se zase zlepší
  • mrkev je zdravější vařená než za syrova, kaše z vařené mrkve je vhodná k léčení průjmu u malých dětí, protože jim dodává základní živiny a přírodní cukry
  • podle dánských výzkumů obsahuje i falcarinol, který napomáhá zamezovat rakovině tlustého střeva – zde jde o mrkev syrovou, tepelným zpracováním se účinky snižují (zdroj: http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/mrkev-ucinna-prevenci-rakoviny/)
  • mrkev může obsahovat jedovaté organofosforové pesticidy – těch bychom se měli zbavit oškrábáním a odkrojením horní části mrkve
  • více o mrkvi: http://zdrava-vyziva.abecedazdravi.cz/mrkev,

KAROTKA