Rozdíl mezi ovocem a zeleninou
Z Rozdíly.cz
(Založena nová stránka: nic) |
|||
(Není zobrazena jedna mezilehlá verze.) | |||
Řádka 1: | Řádka 1: | ||
- | + | Rozdíl mezi ovocem a zeleninou není pevně daný. Mnoho plodů někteří lidé řadí mezi zeleninu a jiní mezi ovoce. Kdo má pravdu však ještě nikdo neurčil. | |
+ | |||
+ | |||
+ | == Ovoce == | ||
+ | |||
+ | Podle slovníku [http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1&id_desc=69366&s_lang=2&title=ovoce cojeco.cz] | ||
+ | |||
+ | Poživatelné plody nebo semena pěstovaných i planých rostlin. Dělí se na jádrové ovoce (jablka, hrušky, kdoule), peckové ovoce (třešně, višně, švestky, slívy), drobné ovoce (angrešt, rybíz, vinná réva) a skořápkové ovoce (vlašské ořechy, lískové ořechy). | ||
+ | Ovoce je zdrojem hlavně vitaminu C, minerálních látek a cukrů, povzbuzuje chuť k jídlu. Ovoce se používá syrové, sušené nebo jako kompot. Slouží také k výrobě ovocných šťáv a marmelád. | ||
+ | |||
+ | |||
+ | == Zelenina == | ||
+ | |||
+ | Podle slovníku [http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1&id_desc=108362&s_lang=2&title=zelenina cojeco.cz] | ||
+ | |||
+ | Různé části pěstovaných jednoletých, dvouletých i vytrvalých rostlin, které se konzumují buď syrové, nebo upravené k přípravě různých pokrmů. Dělí se do skupin pěstitelských, botanických, zbožíznaleckých, technologických i konzervárenských, především však z hlediska potravinových částí na zeleninu vegetativní a plodovou. K vegetativní zelenině patří zelenina košíťálová (zelí, kapusta, růžičková kapusta, kedluhen a květák), salátová (hlávkový salát, čekanka salátová), listová (špenát), kořenová (mrkev, celer, petržel) a cibulová (cibule, česnek, pór, pažitka). K plodové zelenině patři zelenina bobulová (rajče, lilek, paprika), tykvová (meloun vodni, okurka) a lusková (hrášek, zahradní fazol). | ||
+ | |||
+ | |||
+ | == Zajímavé odkazy na toto téma == | ||
+ | |||
+ | * [http://blog.maly.cz/index.php?cmt=347 blog.maly.cz] | ||
+ | * [http://zimni.blog.cz/0612/ovoce-a-zelenina zimmi.blog.cz] | ||
+ | * [http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/ola001/ovoce-a-zelenina-rozdil ptejte se knihovny] |
Aktuální verze z 19. 11. 2009, 11:39
Rozdíl mezi ovocem a zeleninou není pevně daný. Mnoho plodů někteří lidé řadí mezi zeleninu a jiní mezi ovoce. Kdo má pravdu však ještě nikdo neurčil.
[editovat] Ovoce
Podle slovníku cojeco.cz
Poživatelné plody nebo semena pěstovaných i planých rostlin. Dělí se na jádrové ovoce (jablka, hrušky, kdoule), peckové ovoce (třešně, višně, švestky, slívy), drobné ovoce (angrešt, rybíz, vinná réva) a skořápkové ovoce (vlašské ořechy, lískové ořechy). Ovoce je zdrojem hlavně vitaminu C, minerálních látek a cukrů, povzbuzuje chuť k jídlu. Ovoce se používá syrové, sušené nebo jako kompot. Slouží také k výrobě ovocných šťáv a marmelád.
[editovat] Zelenina
Podle slovníku cojeco.cz
Různé části pěstovaných jednoletých, dvouletých i vytrvalých rostlin, které se konzumují buď syrové, nebo upravené k přípravě různých pokrmů. Dělí se do skupin pěstitelských, botanických, zbožíznaleckých, technologických i konzervárenských, především však z hlediska potravinových částí na zeleninu vegetativní a plodovou. K vegetativní zelenině patří zelenina košíťálová (zelí, kapusta, růžičková kapusta, kedluhen a květák), salátová (hlávkový salát, čekanka salátová), listová (špenát), kořenová (mrkev, celer, petržel) a cibulová (cibule, česnek, pór, pažitka). K plodové zelenině patři zelenina bobulová (rajče, lilek, paprika), tykvová (meloun vodni, okurka) a lusková (hrášek, zahradní fazol).