Rozdíl mezi ovocem a zeleninou

Z Rozdíly.cz

Rozdíl mezi ovocem a zeleninou není pevně daný. Mnoho plodů někteří lidé řadí mezi zeleninu a jiní mezi ovoce. Kdo má pravdu však nikdo neví.


Ovoce

Podle slovníku cojeco.cz

Poživatelné plody nebo semena pěstovaných i planých rostlin. Dělí se na jádrové ovoce (jablka, hrušky, kdoule), peckové ovoce (třešně, višně, švestky, slívy), drobné ovoce (angrešt, rybíz, vinná réva) a skořápkové ovoce (vlašské ořechy, lískové ořechy). Ovoce je zdrojem hlavně vitaminu C, minerálních látek a cukrů, povzbuzuje chuť k jídlu. Ovoce se používá syrové, sušené nebo jako kompot. Slouží také k výrobě ovocných šťáv a marmelád.


Zelenina

Podle slovníku cojeco.cz

Různé části pěstovaných jednoletých, dvouletých i vytrvalých rostlin, které se konzumují buď syrové, nebo upravené k přípravě různých pokrmů. Dělí se do skupin pěstitelských, botanických, zbožíznaleckých, technologických i konzervárenských, především však z hlediska potravinových částí na zeleninu vegetativní a plodovou. K vegetativní zelenině patří zelenina košíťálová (zelí, kapusta, růžičková kapusta, kedluhen a květák), salátová (hlávkový salát, čekanka salátová), listová (špenát), kořenová (mrkev, celer, petržel) a cibulová (cibule, česnek, pór, pažitka). K plodové zelenině patři zelenina bobulová (rajče, lilek, paprika), tykvová (meloun vodni, okurka) a lusková (hrášek, zahradní fazol).


Zajímavé odkazy na toto téma