Rozdíl mezi paprikou a kapií
Z Rozdíly.cz
(Založena nová stránka: {{Nové}}) |
(Odebrání šablony) |
||
(Není zobrazena jedna mezilehlá verze.) | |||
Řádka 1: | Řádka 1: | ||
- | + | Pravá kapie je skutečně paprika v botanické zralosti červená, ale s pevnou stěnou plodu, která ani po sterilaci a následném skladování v sklenici neměkne. Význačným znakem této skupiny je dvojkomorový, na průřezu plochý plod, který se ve velkovýrobě lépe rozřezává, odsemeňuje a zbavuje placenty – žilek v plodu. Drobnou nevýhodou dvoukomorových plodů je to, že jsou náchylnější k pokřivení a deformacím. Hlavním uplatněním kápií je nakládání, konzervace a sterilace. Pevný lusk, který je tak výhodný pro tyto účely je malým handicapem při konzumaci za čerstva. Název kapie jsme původně převzali od skutečné červené kapie, bulharské odrůdy s názvem Kurtovskaja kapia. | |
+ | |||
+ | zdroj: | ||
+ | http://www.semo.cz/homegardencz/index.php?aktualne&id=152 |
Aktuální verze z 28. 1. 2015, 09:58
Pravá kapie je skutečně paprika v botanické zralosti červená, ale s pevnou stěnou plodu, která ani po sterilaci a následném skladování v sklenici neměkne. Význačným znakem této skupiny je dvojkomorový, na průřezu plochý plod, který se ve velkovýrobě lépe rozřezává, odsemeňuje a zbavuje placenty – žilek v plodu. Drobnou nevýhodou dvoukomorových plodů je to, že jsou náchylnější k pokřivení a deformacím. Hlavním uplatněním kápií je nakládání, konzervace a sterilace. Pevný lusk, který je tak výhodný pro tyto účely je malým handicapem při konzumaci za čerstva. Název kapie jsme původně převzali od skutečné červené kapie, bulharské odrůdy s názvem Kurtovskaja kapia.
zdroj: http://www.semo.cz/homegardencz/index.php?aktualne&id=152